2013. június 2., vasárnap

 Stevia recept 2.

Tisztelt Olvasó!
Még néhány információt küldök a cukormentes édesítés alkalmazására!

Eperlekvár
EperlekvárHozzávalók:
1.5 kg eper
1 bio citrom reszelt héja
1 dl víz
Kb. 50-60 csepp Fluid NovaAz epret kicsit megmossuk, kicsumázzuk és beletesszük egy nagy lábosba. Kicsit megnyomkodjuk, hogy némi levet kapjunk. Hozzáöntünk 1dl vizet, hozzáadjuk a citromhéjat és a Steviát és lassú tűzön forrástól számítva kb. 10-15 percig főzzük. Merjük kifőzött üvegekbe, zárjuk le, és állítsuk fejre az üvegeket pár percre. Ezután meleg ruhába takarva pár napig szárazdunsztba tesszük.Ha dzsemet szeretnénk készíteni, akkor sűrítsük be a főzetet agaragarral vagy egyéb természetes zselésítő anyaggal, és főzzük fel néhány percet, mielőtt üvegbe töltenénk. 
 
Meggyszósz
MeggyszószHozzávalók:
1 üveg házi vagy bio meggy befőtt
1 ek kukoricakeményítő
6 csepp Stevia Fluid Nova vagy két csipet Stevia porElkészítési mód:
A meggyről öntsük le a levet, kb 2dl kivételével.
A meggyet tegyük egy edénybe a kis lével és a Steviával együtt, és közepes lángon forraljuk fel.
A kukoricakeményítőt oldjuk fel egy 1/4 pohár vízben, majd öntsük a meggyre. Főzzük egy picit, amíg elkezd besűrűsödni, majd vegyük le a tűzről. Ahogy hűl még tovább fog sűrűsödni a szósz. (Fontos, hogy ne hagyjuk sokáig forrni a keményítőt, mert "el fog engedni" és a szósz újra híggá válik.)
  
Torta della nonna avagy Nagymama tortája
Torta della nonna avagy Nagymama tortája(26cm-es tortaformához)
Tésztához:
400 g tönkölyliszt
3/4 tk CrysaNova por vagy 5tk BioStevia Light
150 g vaj
2 tojás
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
1 adag főzött puding (házilag készítve, tejjel, keményítőből és vaníliából)
2 zacskó fenyőmag
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tészta összetevőit gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe egy órára. Készítsük el a pudingot.
A sütőformát vajazzuk és lisztezzük ki. Nyújtsuk ki a tésztát, és a ¾ részét egyengessük bele a tepsibe illetve fel a tepsi szélére, hogy pite formát kapjunk. Ezután töltsük meg a tortát krémmel.
A torta tetejét fedjük be a tészta maradékával, majd szórjuk meg fenyőmaggal.
180 fokon süssük a tortát kb. 30 percig.

Köles puding
Köles puding1. Kölest jól lemossuk és megfőzzük 2x-es vízben.
2. Adjunk hozzá egy csipet sót és ízlés szerint steviát, vaníliát.
3. Amikor elfő a köles leve, akkor öntsünk hozzá tejet (vagy zabtejet) és puhára főzzük.
A levet mindig felszívja, sűrű „szottyos” lesz.
4. Külön a magozott meggyet vagy aszalt barackot mazsolával, vagy vörös áfonyával, feltesszük főni fahéjjal és ízlés szerinti steviával.
(Nyers meggyhez kell, aszalt barackhoz nem.)
5. A gyümölcs levét öntsük le - megiható szörpként, vagy besűrűsítve a végén dekorációs céllal meglocsolható vele a süti.
6. A kölest összekeverjük az ízesített gyümölccsel, majd belenyomkodjuk egy tálba.
7. Hűtés után kiborítható és szeletelhető. Gyümölcsrizs jellege van, kellemes nyári desszert.
Pár napig a hűtőben eláll. Érdemes lefóliázni, mert a teteje kiszáradhat.

Vitalitás almás pite
Vitalitás almás piteHozzávalók: 1 tepsihez (kb. 22x30 cm)
6 ek fehér tönköly liszt
2 ek tk tönköly liszt
3 ek amaránt liszt
kb. 4-5 ek natúr joghurt (probiotikus)
csipet só
1/3 csapott mk Stevia por
1 dkg friss élesztő
2 ek olvasztott kókuszzsír (vagy 1 ek növényi margarin)Töltelékhez:
4 nagyobb szem
savanykás alma
1-2 ek méz
1 tk fahéj
1 cs vaníliás pudingpor
2-2.5 dl víz
2 marék zabkorpa
1 tojásElkészítési mód:
Egy keverőtálba keverjük össze a liszteket, a sót, és a steviát. Morzsoljuk bele az élesztőt. Majd adjuk hozzá a nedves elemeket is. Mivel az evőkanalak mérete igen változó, a joghurtot kanalanként adagoljuk. Lényeg, hogy egy jól gyúrható, és nyújtható tésztát kapjunk. Ha kókuszzsírral készítjük, olvasszuk fel, majd hűtsük vissza szoba hőmérsékletűre, mielőtt a tésztához adnánk. 10 percet pihentessük a tésztát. Vágjuk 2 cipóra a tésztát úgy, hogy az egyik, ami alulra kerül, nagyobb legyen. Ez azért fontos, hogy viszonylag vastag (kb. 4-5 cm széles peremet tudjunk kialakítani. A töltelékhez reszeljük le az almát az uborkagyalun. Fahéjjal ízesíthetjük. Hagyjuk, hogy levet eresszen. Majd a lével együtt tegyük fel forrni. Keverjünk bele egy csomag vaníliás pudingport, és keverjük ki alaposan. Kezdjük el besűríteni. Ránézésre látni fogjuk, hogy mennyi víz kell hozzá, hogy krémes tölteléket kapjunk. Ha édesebben szeretik, akkor steviával, vagy mézzel lehet ízesíteni a tölteléket. Én 2 csapott ek mézet tettem bele. A tölteléket hűtsük ki. A nagyobb tésztát nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra, és tegyük bele egy vékonyan kiolajozott tepsibe. Fontos, hogy legyen minden oldalon 4-5 cm széles perem, hogy a töltelék ne folyjon majd ki a sütés során. A tésztát szórjuk meg egy marék zabkorpával, ez felszívja a felesleges nedvességet, és nem ázik el a tészta. Kenjük rá az almás tölteléket. Majd ismét szórjuk meg zabkorpával. A pitét fedjük be a kisebbik tésztával. A peremeket hajtogassuk egymásra, hogy sehol se tudjon kifolyni a töltelék. A tetejét kenjük meg felvert tojással, és szurkáljuk be villával. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük addig, amíg a teteje arany barna nem lesz.
Ön csak élvezze az ízeket a cukormentes édesítővel!


István Szabó
István Szabó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése