2013. május 31., péntek

Stevia (sztívia recept)!

Tisztelt Olvasóm!
 Néhány ötlet, hogy mihez is használjuk a cukormentes édesítést.

Fahéjas puding (házilag)
Fahéjas puding (házilag)Hozzávalók:
Kb. fél liter tej
Egy teáskanál fahéj
2 evőkanál keményítő
15 csepp Stevia Fluid Nova
Ínyenceknek: pár kocka étcsokiElkészítési mód:
Egy pici tejben elkeverjük a fahéjat, a keményítőt és a Stevia cseppeket.
A többi tejet felforraljuk. Amikor már kezd fölösödni a tej, belekeverjük az előkészített „pudingport”. Néhány percig
főzzük, amíg puding állagúvá válik. A kocka csokit beletördeljük és jól elkeverjük.

Amerikai almás pite
Amerikai almás piteAlaptészta:
20dkg bio fehér tönkölybúza liszt
12 csepp Stevia Fluid Nova vagy 1/3 tk Stevia CrysaNova (kis vízben feloldva)
15dkg hideg, felkockázott vaj
1 tojásA tészta alapanyagait gyors, határozott mozdulatokkal összedolgozzuk. (Fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg). Tegyük a hűtőbe, és hagyjuk bent kb. 30 percet.Töltelék:
Fél kg almakocka (hámozott, felkockázott alma)
6 csepp Stevia Fluid Nova vagy 1/6 tk Stevia Crysanova (kis vízben feloldva)
Őrölt fahéj
Citromlé
A reszelt almára csepegtessünk citromot, majd szórjuk meg fahéjjal és adjuk hozzá a Steviát. Keverjük el jó alaposan a tölteléket, tegyük egy lábosba, és kis lángon néhány percig főzzük az almákat
30 perc után vegyük ki a tésztát és sodrófával vagy egy hosszú pohár segítségével nyújtsuk ki.
Vegyünk elő egy pite formát, vajazzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a tésztát úgy, hogy a forma peremére is jusson. A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, és készíthetünk belőle sávokat (melyek rács látszatát keltik) a pite tetejére.
Merjük ki az almákat, és a tölteléket helyezzük a pite tésztára. Egyengessük el rajta. (Az alma megmaradt levét miután kihűlt fogyasszuk egészséggel.)
Tegyük a megmaradt tészta sávokat a töltelék tetejére rács formájában.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, és tegyük be a pitét kb. 30 percre a sütőbe. (Ha nem szeretnénk, hogy a szélek megégjenek, takarjuk le alufóliával.)
Ha szép világosbarna a tészta teteje, akkor a pite elkészült. Hagyjuk kihűlni.
Az ínyencek amerikaiasan, vanília fagylalttal is fogyaszthatják. ;)

Amerikai palacsinta
Amerikai palacsintaHozzávalók:
170 g tönköly búzaliszt
1 lapos evőkanál foszfátmentes sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 kis csipet (himalája) só
egy kis csipet Stevia por vagy 2-3 csepp Fluid Nova
1 egész tojás
250 ml tej (ki milyet szeret – elkészíthető növényi tejjel is)
1 evőkanál olaj
100g cukormentes (ét)csokiElkészítési mód:
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót és a Steviát egy tálban jól összekeverjük.Tördeljük apróra az étcsokit, és forgassuk a lisztes keverékbe.
A keverékhez adjuk hozzá a tojást, a tejet és az olajat, és addig keverjük a masszát, amíg egyneművé válik. A tészta állaga egy kicsit sűrűbb lesz, mint a hagyományos palacsintáé.
Enyhén olajozzuk ki a palacsinta sütőnket, és a forró olajba tegyünk 3 evőkanálnyi masszát. Amint az egyik oldal megsült (a főzőlap hőmérsékletétől függően ez az idő változhat, nálam kb. 20 mp kellett), fordítsuk meg és süssük meg a másik felét is (nálam kb. 10 mp volt).
A csoki nem olvad teljesen szét, csak egy kicsit megolvad – nagyon finom! :-)
Ha nem találunk cukormentes csokoládét, akkor a csokit aszalt vagy friss gyümölcsdarabokkal is lehet helyettesíteni. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor fontos, hogy kiolvasszuk és hagyjuk lecsöpögni, nehogy „elvizesítse” a tésztát.

Hűsítő gyümölcsturmix
Hűsítő gyümölcsturmixHozzávalók:
2/3 pohár málna
2 kiwi
1/2 banán
1/4 pohár áfonya
3/4 pohár bio tej (lehet zabtej, kókusztej, stb. ki mit szeret)
5 csepp Stevia Fluid Nova vagy 1 csepp Stevia szirup
6 jégkocka
Elkészítési mód:
Helyezzük az összetevőket egy turmixgépbe, és turmixoljuk addig, amíg krémes állagúvá válnak a gyümölcsök.
A fenti recepthez bármelyik Stevia kivonatot használhatja.
A receptet fehérje porral is dúsíthatja, ha kiadósabb turmixot szeretne.

Epres kefírtorta
Epres kefírtortaHozzávalók (egy kicsi kapcsos tortaformához):
10 dk tejcsokoládé (mogyorós töltelékkel)
2 dkg vaj
kb. 5 dkg darált vajas keksz
330 ml sűrű tejszín
4 dl kefir
1 csomag vaníliás, főzés nélküli pudingpor
szükség szerint édesítőszer (pl. stevia por)
3 púpos tk zselatinpor
2 ek víz
kb. 15-20 dkg friss eper
sütőpapír
Elkészítési mód:
Egy darab sütőpapírt tapasszunk a tortaforma aljára. A csokoládét, és a vajat olvasszuk fel vízgőz felett. Majd keverjük, gyúrjuk bele a darált vajas kekszet. A csokoládés masszát nyomkodjuk a tortaforma aljába. Tegyük egy kicsit hűtőbe, hogy megdermedjen. A pudingport verjük fel a tejszínnel. Amikor már kemény krémmé vált, keverjük bele a kefirt is. Bár ennek a tortának pont az a lényege, hogy kissé fanyar, ha valaki szeretne rajta édesíteni, tegyen bel egy csipet steviát. A zselatinport forraljuk fel a vízzel, majd hűtsük ki. Ha kihűlt, egy evőkanák krémmel keverjük ki, majd keverjük bele a nagy tál krémbe. Az eper 2/3 részét vágjuk kis darabokra. A maradékot pürésítsük le. A díszítéshez tegyünk félre 3 egész szem epret. A csokoládés alapra tegyük rá a krém felét. Erre helyezzük rá az eperdarabokat, amit befedünk a maradék krémmel. A tortaformát kicsit az asztalhoz „verjük”, hogy a krém belemenjen minden apró résbe is. A tetejére ráfolyatjuk az epervelőt (nyomócsöves zsákkal a legegyszerűbb). Egész eperrel díszítjük.
Kb. 2 órán át hagyjuk, hogy összeálljon a hűtőben.
Jó étvágyat.


István Szabó
István Szabó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése